Het “probleem” van kleine zakelijke financieringen

 In Nieuws

Het”probleem” van kleine zakelijke financieringen

Er is een groeiend probleem bij het verstrekken van kleine zakelijke financieringen. Door de kredietcrisis en de lage rentestand zijn veel banken terughoudender geworden. Mede door sterke vermindering van het aantal medewerkers is er weinig animo voor relatief kleine kredieten.
Een zakelijke financiering van, bijvoorbeeld, €100.000,- levert een bank een bruto marge van wellicht €2.000,- op. Hiervoor dient, op grond van de regelgeving, een uitgebreid dossier te worden aangelegd.

De geringe marges en de strakke regelgeving hebben de interesse van banken voor de financiering van het MKB getemperd. Ondanks beweringen van het tegendeel vanuit de banken, komen wij in onze praktijk regelmatig ondernemers tegen die tegen deze problematiek oplopen.

Door automatisering hoopt men een efficiencyslag te maken waardoor ook kleinere financieringen rendabel kunnen blijven.
Enkele banken hebben hun kredietacceptatietraject voor kleinere financieringen inmiddels volledig toevertrouwd aan software. Daarbij is er geen ruimte voor persoonlijk contact.

In onze optiek wordt bij dergelijke trajecten de belangrijkste factor uit het oog verloren.
De kwaliteit van het ondernemerschap van de investeerder blijft dan buiten beschouwing.
Wij krijgen regelmatig verzoeken van ondernemers die ervaren hebben dat hun kredietaanvraag “vastliep” in het computersysteem van de bank.
 Gelukkig beschikken  wij over een groot netwerk van contacten met accountmanagers van, onder meer, banken, crowd funds en kredietunies.
Zo hebben wij de afgelopen jaren veel financieringsverzoeken toch succesvol door de diverse organisaties  kunnen  loodsen. Voor het slagen van een dergelijk traject is het, onder meer, essentieel dat de vereiste informatie zo compact en “to the point” mogelijk wordt aangeleverd.

Een financieringsaanvraag voor een bedrag van €75.000,- die 25 bladzijden telt, zal door een accountmanager niet met voorrang behandeld worden. Een goede aanvraag  mag bij  een dergelijke financiering niet meer dan 5 bladzijden tellen.

Finance Partners heeft in de loop der jaren ook veel ervaring met kleinere bedrijfsfinancieringen opgedaan.
Daarnaast kunnen wij in veel gevallen al in een eerste verkennende fase de mogelijkheden beoordelen en één of meerdere financiers informeel benaderen om de kansen in te schatten.

Recente artikelen

Start en typen en druk op Enter om te zoeken

achtergestelde lening? Finance partners helpt met de financieringsaanvraag