Financiering in de zorgsector; wees alert op (grote) tariefsverschillen!

 In Nieuws

Een succesvolle ondernemer in de zorgsector vroeg ons om begeleiding bij een financieringsaanvraag. Zijn huisbank had hem, na een eerste positieve reactie, afgewezen.

Reden: De onderneming was, in de ogen van de bank, te klein(!) Geen vriendelijke boodschap, zeker niet als het je eigen bank betreft.
Ook wij staan soms nog wel eens versteld van de motiveringen bij afwijzingen.

De onderneming was solvabel, de prognose was uitstekend en de zekerheden ruim toereikend.  De financieringsaanvraag betrof de aankoop en verbouwing van een woning in Amsterdam waarin de cliënten van de zorginstelling in een begeleid wonen project konden worden ondergebracht.

Op grond van onze Quickscan concludeerden wij dat financiering beslist mogelijk moest zijn. Wij namen contact op met een tweetal banken en weer werden wij verrast: De eerste bank was wel bereid tot financiering, maar met een risico-opslag voor de branche, gebaseerd op het beleid en het rekenmodel van de betreffende bank. En dat, terwijl de debiteuren grotendeels bestaan uit verzekeringsmaatschappijen die de behandelingen vergoeden. Daarnaast werd een afsluitprovisie gevraagd van €4.350,-.

De tweede bank bood een aanzienlijk betere offerte. En op grond van de kwaliteit van het door ons ingediende financieringsmemorandum, dat de bank veel werk bespaart, bedroeg de afsluitprovisie slechts €500,-.

De moraal van dit verhaal:

1. Laat u niet ontmoedigen als uw huisbankier uw aanvraag afwijst.

2. Het loont de moeite om meerdere offertes op te vragen; de tarieven kunnen aanzienlijk uiteenlopen.

Recommended Posts

Start en typen en druk op Enter om te zoeken